Leenvormen: Doorlopend krediet vs Persoonlijke Lening

Leenvormen: Doorlopend krediet vs Persoonlijke Lening

Er zijn verschillende leenvormen. De belangrijkste twee, welke we eigenlijk overal terugzien komen zijn de persoonlijke lening en het doorlopende krediet. Op deze pagina vertellen we graag meer over deze twee leenvormen en ook voor welke je het beste kunt kiezen in welke situatie. Het is goed om te starten met jezelf te informeren over de mogelijkheden om zo een goed afgewogen beslissing te nemen. Zelfs wanneer je de adviseur volledig vertrouwd is het belangrijk om goed te weten wat er allemaal gebeurt. Wat de adviseur goed lijkt, kan wat anders zijn dan wat jij goed vindt.

Het doorlopende krediet

Deze vorm van lenen is erg gemakkelijk uit te leggen. Het is te vergelijken met rood staan op je doorlopende rekening. Je kunt het geld opnemen wanneer je dat wilt en ook weer terugstorten zonder boete. De rente is variabel en je hebt volop vrijheid. Het maandelijkse bedrag wat je moet betalen kan een of twee procent van de leensom zijn. Ook kan het slechts de rente zijn van het openstaande geldbedrag. Het is verschillend per aanbieder en ook natuurlijk wat jij zelf graag wilt.

Een voorbeeld:
Je hebt een lening van 25.000 euro. Je hebLeenvormen: Doorlopend krediet vs Persoonlijke Leningt een 1 procent regeling. Je betaalt dan maandelijks 250 euro als aflossing en rente. Je kunt ook een 2 procent regeling hebben. Je betaalt dan 500 euro.

Het beste is natuurlijk om slechts rente te betalen over het opgenomen geldbedrag. Heb je bijvoorbeeld 12.000 euro opgenomen dan betaal je 1200 euro (bij 10 procent rente) per jaar en 100 euro per maand.

Hiermee zie je eigenlijk ook direct het nadeel van het doorlopende krediet. Je betaalt namelijk wel rente maar je lost niets af. Je kunt dus zeer lang de lening gebruiken. Het is echter perfect om een onverwachte uitgave op te vangen. Zorg echter ook voor een plan om het opgenomen geldbedrag weer af te lossen.

De Persoonlijke lening

Bij deze vorm van lenen betaal je wel aflossing en rente tegelijk. Er wordt ook vooraf een looptijd afgesproken om de lening af te lossen. Je weet dus precies hoe lang de lening loopt en je klaar bent met de lening.

Een nadeel is, dat je niet versneld kunt aflossen zonder een boete te betalen. Wil je deze vrijheid wel dan kun je voor het doorlopende krediet kiezen. Het is dan wel belangrijk om voldoende discipline te hebben om de lening ook echt af te lossen. Het is vaak een valkuil voor veel mensen, doordat je het geld zo gemakkelijk kunt opnemen.

Een persoonlijke lening wordt vaak afgesloten voor het kopen van een auto. Wanneer je een auto wilt kopen dan kun je hier uitstekend voor kiezen. De auto afschrijvingen lopen dan gelijk met de aflossing. Ook kun je na een paar jaar weer een lening afsluiten om een nieuwe auto te kopen.

Wat en wanneer?

Natuurlijk is het belangrijk om per aankoop of situatie af te wegen wat het beste is. Kun je beter een lening afsluiten in de vorm van een doorlopend krediet of juist een persoonlijke lening? Het is goed om voor een appeltje voor de dorst voor een doorlopend krediet te kiezen. Bij een grote aankoop, zoals een auto, motor of boot is het slimmer om gebruik te maken van een persoonlijke lening.

Kies in ieder geval iedere keer slim en verstandig en laat je niet leiden door emoties. Het is een slechte raadgever wanneer het om geldzaken gaat.